Blogger2 Banner

Wanneer je in de maling wordt genomen of benadeeld wordt, kun je in het Nederlands zeggen dat je ‘in de aap gelogeerd bent’.

idag

Een mogelijke verklaring voor de uitdrukking heeft te maken met een oud pand in het centrum van Amsterdam. Volgens sommigen zat er in de 17e eeuw een herberg ’t Aepjen in het pand gevestigd. Deze was vooral in trek bij zeelui en zij stonden er om bekend dat ze veel dronken en zodoende kwam het herhaaldelijk voor dat ze hun rekeningen niet konden betalen. Omdat ze vaak terugkwamen uit de Oost, hadden ze soms vreemde spullen bij zich, waarmee ze wel konden betalen, bijvoorbeeld aapjes. De herbergier liet deze apen als attractie wonen in de herberg. Zij droegen vaak ziektes en hadden vooral veel vlooien. Mensen die in ‘‘t Aepjen’ logeerden kregen daarom ook vaak last van vlooien, waardoor ze veel last van jeuk hadden. Daardoor ontstond in de loop der jaren het gebruik om tegen mensen die jeuk hadden te zeggen: ‘Jij hebt zeker in ’t Aepjen gelogeerd.’

Ook op Social Media “wordt men regelmatig in ‘t Aepjen” gelogeerd. Door nieuwsgierigheid klikt men snel op een leuke Facebook post of dito Tweet. En daarvan gaan er nu 3 soorten Social Media Spam vrij hardnekkig rond.

1) Broodje Aap verhalen

U kent ze wel. In goed Nederlands “Urban Legends”. Verhalen die schokkend, vreemd en je waarschuwen voor een mogelijk gevaar. Het gaat hierbij altijd om een goede vriend van een vage kennis zijn vrouw die het van haar zuster heeft gehoord dat:

  • Er een meisje is overleden aan het drinken van te veel energiedrankjes
  • Oost-Europeanen met een achtergelaten kind in een Maxi-Cosi proberen je op een parking te overvallen
  • Visitekaartjes met een drug die worden uitgedeeld op parkeerplaatsen
  • Parkeerplaatsen waar sleutelhangers worden weggegeven die de coördinaten van je huis doorgeven
  • Whatsapp of Facebook moet vanaf vandaag betaald worden
  • Inbrekers die fout geadresseerde post sturen om te kijken of je thuis bent
  • Dat er 1 keer in de 823 jaar 5 maandagen, zaterdagen en zondagen in 1 maand zitten
  • Door criminelen bestelde pakjes die worden afgeleverd en later door ze worden opgehaald
  • Roemenen die EU subsidie krijgen voor virtuele koeien in Farmville
  • Een kat met een rotje in zijn anus die is overleden

 

kat hoax

Ja, ook dat verhaal van die kat is niet waar.  Of hebben ze jou ook de kat wijs gemaakt dat het echt mogelijk is om een rotje in de achterkant in te brengen en aan te steken.

Basis is van deze verhalen is dat ze nooit een echte basis hebben. Maar vaak zitten ze soms zo vernuftig in elkaar dat zelfs de traditionele media erin trappen, zoals met het Energiedrankjes verhaal. Hetgeen dan weer de basis vormt van het Broodje Aap om zich verder te kunnen verspreiden. Nu heb ik onderhand een redelijke radar gekregen voor dit soort mooie legendes, maar moet ik toegegeven dat het best makkelijk is om er ook zelf in te vallen. Het is dan soms lastig om direct te zien wat waar is en wat niet. Want ook de verklaring van “in de Aap gelogeerd zijn” is nergens in de archieven vastgelegd en wordt ook beschouwd als een Broodje Aap.


2) Deel en Win (N)IETS

Zo zijn er, reeds eerder beschreven in mijn blog Like, Share & Lose” de veelvoorkomende Deel en Win acties. “Win een Gratis reisje New York, Headphones, iPhone, Loungeset etc etc etc” ? Deze “acties” zijn pure oplichting en niemand zal ooit iets winnen. Het is de eigenaren namelijk te doen om zoveel mogelijk likes op hun pagina te vergaren. Waarom denk je? ... Om ze te verkopen. Er is een levendige handel in Facebook Pages met Likes op E-Bay een andere platformen. Niet zo slimme organisaties kopen die voor veel geld omdat ze denken dat ze daarmee instant succes en fans op Facebook hebben. Ze vormen de pagina om en lijken dan in 1 keer een goedgevulde basis te hebben. Maar niemand zal ooit iets winnen.

3) Sociaal Overdraagbare Aandoening

Vertel je bij een “Broodje Aap” en de “Deel en Win” voorbeelden enkel een verhaal door of irriteer je je vrienden en volgers. Ze hebben verder geen directe consequenties. Bij een Social Overdraagbare Aandoening / SOA verdienen anderen geld aan je of wordt je plots de medeverspreider van een irritant virus. Ze werken op basis van jouw nieuwsgierigheid. Een bijzonder bericht of filmpje op Facebook waarop je wel moet klikken. Als je dat doet wordt je direct doorgezonden naar een nieuwe website.
En voor je het weet infecteren ze je daar met een virus of plaatsen een Trojan waarmee het mogelijk is om de gegevens van bijvoorbeeld je bankrekeningen te achterhalen. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Wat ook wel gebeurt is dat men je voor bekijken van het filmpje eerst de pagina laat Liken met je Facebook account. Daarmee halen ze niet alleen allerlei informatie binnen over jou zelf maar kunnen ze ook het bericht verder via jouw wall verspreiden. De vergaarde informatie kan zeer waardevol zijn voor derden en heb jij helemaal gratis verstrekt. Nog sterker is het dat men je gewoon eerst een web formulier voorschotelt om je snel wat gegevens te ontfutselen met hetzelfde doel.

Zo circuleren er regelmatig filmpjes van mooie meiden die je zo willen verleiden. Maar ze kunnen blijkbaar nog uitnodigender zijn om op te klikken.

haai eet man

Bijvoorbeeld deze video die de laatste week van een man die levend door een witte haai wordt verslonden. Lekker bloederig, vreselijk nep en een middel om jou op te zadelen met een stevige SOA. En in iedereen schuilt een ramptoerist. Want ook de berichten met de titel "Michael Schumacher Ski-Unfall-Video" zijn blijkbaar onweerstaanbaar voor menigeen. En inderdaad … de enige die daardoor onderuit gaat ben jijzelf.

Schermafbeelding 2014-01-07 om 08.57.52

Let dus voortaan goed op! Mijn Tips?

1) Als je je afvraagt “Het kan toch niet waar zijn??” ... Dan is het dat ook meestal niet.
2) Bij twijfel niet plaatsen of delen maar eerst even Googlen of je geen Broodje Aap of SOA te pakken hebt.

Social Share Buttons

primi sui motori con e-max.it

Lees direct de beste blogs

Contact

Telefoon: +31 615013936
Mail: info@lawaaimaker.nl
Twitter: @RichardBordes
LinkedIn: Richard Bordes
         Richard Bordes blogt ook op:

Richard Bordes 42Bis

 

Partners

iMonitoring logo

Create If

HeliviewPMS2

Logo Los TopM

Nieuwsbrief

Ook de Blogs en mijn Nieuws in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in!
Please wait