Blogger2 Banner

Spelling-front

Social Media is “de snelle” manier van communiceren. Even snel iets Twitteren is zo gedaan. Tijd om dan  je berichtje te controleren op een spelfoutje schiet er dan ook vaak bij in. Bovendien moet je je verhaal wel in maximaal 140 tekens zien te proppen. Ook mij kan je regelmatig betrappen op een spelfout in mijn Tweets. Een mooi voornemen om dat in 2014 iets minder vaak te laten voorkomen.

Maar met meer dan een miljoen woorden in de Nederlandse taal is het niet zo gek dat iedereen op zijn tijd een spelfout maakt. Nu is er een aantal woorden die altijd lastig te spellen zijn. Met de Social Monitoring software van OBI4wan is onderzocht welke van deze woorden veelvuldig verkeerd worden gespeld. Veelvuldig, want sommige missers worden 10 duizenden keren gemaakt de afgelopen zes maanden.
Lees hieronder 5 veel voorkomende missers, zodat jij deze bij je volgende Tweet kan voorkomen :-)

1) Orgineel … of is het nu Origineel ?

Het woord origineel betekent volgens Van Dale het volgende: oorspronkelijk, onvervalst uit iemand zelf voortkomend, niet van iemand anders afgekeken, met originele ideeën enz: een originele kerel. Het is een bijvoeglijk naamwoord en een bijwoord. Het woord origineel kan ook gebruikt worden als: het origineel, meervoud: originelen. Helaas begrijpt niet iedereen hoe origineel gespeld moet worden. 

Orgineel-tweet-OBI4wan-webcare-social-media 497x210

Orgineel-tweets-OBI4wan-webcare-social-media 500x228 

 

Wij hebben 67.200 tweets gevonden met de woorden origineel en orgineel . Het foute Orgineel neemt 16% van dat totale volume in beslag. Gelukkig gaat het in ruim 56.000 van de gevallen wel goed :-)

Volume-Origineel-OBI4wan-webcare-social-media 500x365 

 

2) Begravenis … of toch Begrafenis

Het is sowieso al vreemd dat de Nederlanders al meer dan 42.000 keer de teraardebestelling van een overledene tweeten. Maar was het nu met een v of toch met een f?

Het woord begrafenis betekent volgens de Van Dale het begraven van een dode; teraardebestelling. Het woord begravenis bestaat niet in de Nederlandse taal, maar toch komt deze online nog regelmatig voor. Het totale volume van de woorden begrafenis en begravenis komt bij elkaar opgeteld uit op ongeveer 42.500 tweets. Begravenis neemt hiervan 26% in beslag. Dit is een behoorlijk hoog percentage en neemt een tweede plek in de top vijf met meest fout gespelde woorden.

Volume-Begrafenis-OBI4wan-webcare-social-media 497x365

 

3) Verassing, Verrasing… dat is een nare Verrassing

De dood blijft onbewust in Tweets opduiken. Met een “r” te weinig wordt een leuke gebeurtenis plotseling een stuk minder vrolijk. De pech is dan ook dat “Verassing” gewoon in de Van Dale staat. Bij verassen vermeldt Van Dale (2005): "in as doen overgaan, (...) (chemie) verbranden tot zuivere as overblijft, die bij voortgezet gloeien geen gewichtsverlies meer ondergaat (...); (in ’t bijzonder) (met betrekking tot een lijk) verbranden, cremeren."

Je krijgt dan ook geen enkele waarschuwing van je spellingscontrole dat je een belangrijke medeklinker bent vergeten. Hetgeen wel het geval is als je een “s” vergeet en het over een “Verrasing” hebt.

Tweet-Denise-OBI4wan-webcare-social-media

Tweet-Dennis-van-der-Heide-OBI4wan-webcare-social-media

Hardstikke-OBI4wan-webcare-social-media 494x200

Het totale volume van de woorden verrassing, verassing en verrasing ligt hoog en rond de 102.300 berichten. Daarvan bestaat 30% uit het woord verassing en 2% uit het woord verrasing. Het woord verassing is niet zozeer fout, maar kijkende naar de context van berichten kan je concluderen dat er toch iets is misgegaan. 

Volume-Verrassing-OBI4wan-webcare-social-media 497x360

 

4) Hartsikke … die zijn waarschijnlijk Hartstikke hip

Hartstikke. Typisch zo een woord dat volledig idioot klinkt als je het 10 keer snel achter elkaar gaat uitspreken.

Harstikke-OBI4wan-webcare-social-media 499x235

Het woord hartstikke wordt in het dagelijks leven vaak gebruikt als bijwoord om een ander woord te versterken. Hartstikke kent op Twitter een paar hardnekkige varianten en wordt ook wel gespeld als hardstikke of harstikke. Het volume van deze 3 woorden bij elkaar opgeteld ligt rond de 88.000 berichten. De woorden harstikke en hardstikke nemen met zijn tweeën 19% van het totale volume voor hun rekening.

Volume-Hartstikke-OBI4wan-webcare-social-media 500x365 

5) De eenzame Fietster … trapt niet alleen op Twitter lekker door

Nederland is een fietsland, dat weten wij allemaal. In Nederland hebben wij de hoogste fietsdichtheid ter wereld. 84% van de Nederlandse bevolking heeft één of meer fietsen in zijn schuur staan. Ondanks het hoge aantal fietsen en fietsers in Nederland weet niet iedereen wat de juiste spelling is van het woord om een vrouwelijke fietser aan te duiden. Zij mist vaak een “s”De eenzame Fietsster komt op Twitter niet vaak voorbij maar wordt in verhouding wel heel vaak fout gespeld. Het volume van het woord fietster en het woord fietsster is samen ongeveer 5.340. Van de ruim 5.000 keer dat deze woorden voorkomen wordt fietsster in 18% van de gevallen op de verkeerde manier geschreven.

Volume-Fietsster-OBI4wan-webcare-social-media 499x364

Maar de Fietster trapt niet alleen op Twitter hard door. Het (want ja, wat is het nu?) kan je ook regelmatig aantreffen op reguliere kranten en nieuwssites.

BN-DeStem 500x364

RTV-Oost-bericht-OBI4wan-webcare-social-media 500x329

Focusgroningen-OBI4wan-Webcare-Social-Media 498x410 

 

Deze blog is mogelijk gemaakt door:

Deze 5 Twitter spelfouten zijn naar voren gekomen uit onderzoek met de Social Media Monitoring software van Obi4Wan. Voor meer informatie kijk op hun website www.Obi4Wan.nl

obi4wan

 

Social Share Buttons

primi sui motori con e-max.it

Lees direct de beste blogs

Contact

Telefoon: +31 615013936
Mail: info@lawaaimaker.nl
Twitter: @RichardBordes
LinkedIn: Richard Bordes
         Richard Bordes blogt ook op:

Richard Bordes 42Bis

 

Partners

iMonitoring logo

Create If

HeliviewPMS2

Logo Los TopM

Nieuwsbrief

Ook de Blogs en mijn Nieuws in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in!
Please wait