Blogger2 Banner

 success 259710 640

Met meer dan 4 miljoen Nederlandse gebruikers op LinkedIN kan je niet anders concluderen dat dit “Facebook voor Professional” een belangrijke plek inneemt in het Social Media landschap in ons land. Terecht want LinkedIN is praktisch onmisbaar voor de zakelijke gebruiker. Ook als je geen HR medewerker of recruiter bent, valt er veel te halen. Het aardigste vind ik zelf dat ik niemand meer kwijtraak. Jij hebt ze vast ook, bakjes vol met oude visitekaartjes. Maar werkt John nog steeds daar, of is hij aan een nieuwe uitdaging begonnen? Dankzij het meerkoetjes-effect zie je je ondergedoken contacten altijd wel weer ergens opduiken in de zakelijke LinkedIN vijver.

Velen zien LinkedIN helaas enkel als een platform om een nieuwe baan te zoeken. Het gevolg is dat zij meestal hun profiel verwaarlozen, waardoor het veel tijd en moeite kost om het, wanneer nodig, weer in topconditie te krijgen. Maar LinkedIN is veel meer dan de weg naar een nieuwe uitdaging. Het is "Het Platform" om contact te krijgen en te houden met je netwerk. En “netwerken” is net-werken. Daar mag je best wat tijd en aandacht aan besteden.

Tijdens mijn workshops blijkt dat LinkedIN, ondanks het feit dat bijna iedereen een account heeft, toch nog veel vragen op te roepen. Ik zie dan ook nog veel missers bij gebruikers. Missers die eenvoudig zijn te verhelpen zodat je echt profijt krijgt van jouw account.

De Top 10 LinkedIn Missers:

1 - In the Picture

Het eerste dat in het oog springt als iemand jou zoekt is je foto. Al is hij klein, daar mag je best wat aandacht aanbesteden. LinkedIN is zakelijk. Zorg dan ook dat je een beetje toonbaar in beeld bent met het imago dat je wil hebben. Dus bijvoorbeeld ..:

  • Geen mugshots in de webcam waarbij je drie onderkinnen hebt
  • Geen vakantiefoto in een mouwloos hemdje en een zonnebril op
  • Geen plaatje op een terras met een pul bier voor je gezicht

linkedin ava bier

Maar zonder foto met alleen het icoontje van LinkedIN kan al helemaal niet. Als je anoniem wilt blijven, doe dat dan ergens anders!

Oh ja, nog een tip voor alle werkgevers: LinkedIN is de plaats waar ook klanten en prospects informatie over jouw bedrijf zoeken. Dan is het is natuurlijk belangrijk dat je bedrijfspagina up-to-date is en gevuld met zinvolle content. Maar realiseer je ook, dat als ze op je bedrijfsnaam zoeken, al jouw medewerkers in beeld komen.
Huur daarom eens een fotograaf die voor iedereen een LinkedIN ava maakt in een style die bij jouw organisatie past. Kleine moeite, maar wel zo professioneel!

 

2 - Online Servetje

Veel gebruikers hebben ooit een keer hun profiel aangemaakt om een verloren moment. En dat is te zien … Data kloppen niet, functies zijn niet of summier toegelicht, vermeldingen staan in het (steenkolen) Engels terwijl je nooit een voet over de grens zet, interesses zijn niet vermeld etc etc etc. Je online CV ziet er meer uit als een online servetje waar iets op is gekriebeld. Gemiste kans!

 Schermafbeelding 2013-10-10 om 18.59.01

Werk dus je profiel bij en ga voor een 100% score. Dat kan je makkelijk checken aan de zijkant van je profiel met de indicatie die LinkedIN je gratis geeft. Een volledig profiel is het halve werk. Oh ja, een anoniem profiel op LinkedIN slaat volgens mij ook nergens op. Of ga je ook met een masker op en een zwarte cape aan naar een netwerkborrel? Als je bang bent voor je privacy en dat op deze manier probeert te beschermen, heb je wat mij betreft niets te zoeken hier.


3 – Gespleten Persoonlijkheid.

Als je een carrièremove maakt hoef je echt niet weer een nieuw LinkedIN profiel te creëren. Toch komt het regelmatig voor dat gebruikers meerdere profielen blijken te hebben en onbewust hun eigen netwerken splitsen. Niet handig en erg rommelig.

Dus hup de bezem erdoor en keuzes maken door de accounts met de minste contacten te deleten. Zorg dan ook gelijk dat je een tweede e-mail aan je LinkedIN Account hangt. Dan kan je ook nadat je van loopbaan ben gewisseld altijd nog je vergeten wachtwoord weer ophalen. En hoef je geen bericht naar LinkedIN te sturen voor hulp. Ze kunnen je zelfs helpen met het overhevelen van je connecties.

 

Hoe je een account verwijderd kan je hier lezen: http://hulp.linkedin.com/app/answers/detail/a_id/10391

 

4 - To connect or not to connect ... that's the question

Het maken van de connectie is natuurlijk de basis van LinkedIN. Schroom daarom ook niet om je Real Life contacten uit te nodigen en aan je netwerk toe te voegen. Wacht daar dan ook niet weken mee maar neem 1 keer in de week de tijd om de contacten die je die week hebt gemaakt even op te zoeken en uit te nodigen.

Door een profiel op LinkedIN aan te maken, maak je je bekend aan de buitenwereld. Deze buitenwereld komt waarschijnlijk zo nu en dan bij jou kijken. Gluren even over je schouder mee en pluizen je online CV uit. “Waarom ?”; zou je moeten denken. Als je die vraag hebt stel hem dan! Ook op een gratis account kan je zien welke 5 mensen uit en buiten je netwerk jouw profiel hebben bekeken. En dat alleen kan al extreem interessante info zijn. Maak dan ook de connectie met deze mensen en vraag of je iets voor ze kan betekenen. Moet je eens kijken wat er dan kan gaan gebeuren :-) .

Schermafbeelding 2013-11-13 om 09.01.59

En wat te doen met contacten die je niet kent en die jou uitnodigen? Gewoon eens hun profiel doorspitten. Ik accepteer iedereen waarvan ik denk dat het een toegevoegde waarde heeft. Dus geen Indiërs met vage namen en Headhunters die op zoek zijn naar nieuwe kandidaten en ongegeneerd in mijn contacten willen grasduinen. KSSSSSTTTTT Wegwezen!

Oh ja. En dan nog deze …. Je krijgt van LinkedIN een mooi picto-grammetje als je meer dan 500 connecties hebt. Ga nu niet verder lopen opscheppen door tussen (haakjes) achter je naam door te tellen. Dat staat zo ontzettend kinderachtig en dat kan niet de bedoeling zijn.

 

5 - Een bos veren in je ….

Het ontvangen van een compliment is ontzettend leuk, maar het moet wel gemeend zijn. Het geven van de juiste vleiende opmerking op het juiste moment is een presentje dat niet veel kost, maar heel veel kan opleveren.

Endorsements kunnen je profiel opwaarderen maar ook ontzettend neerhalen. Laat dan ook niet je die ene collega waar je al 5 jaar naar zit te kijken een lofdicht plaatsen op je account waarin je praktisch verafgod wordt voor je dagelijkse werkzaamheden. Daar prikt echt iedereen dwars doorheen. Zeker als jij exact hetzelfde doet voor hem. Niet doen dus. Wees zuinig met je geschreven endorsements en blijf realistisch.

 

Schermafbeelding 2013-11-06 om 14.54.32

Wil je hem of haar toch paaien, beloon haar dan met het geven van een klein pluimpje door 1 of een paar van zijn of haar skills te endorsen met de knoppen die LinkedIN boven aan het profiel staan. Minder zwaar en zichtbaar, maar mooi genoeg.

 

6 - Spreek je moerstaal

Als jouw netwerk voor 99% Nederlands is, waarom is jouw profiel dan helemaal in het Engels? Een beetje overdreven en dikdoenerig zolang je geen internationale carrière hebt of ambieert. Een beetje oenig als het gebruikte taalgebruik wel chique lijkt maar toch een hoog steenkolen gehalte heeft. Dat zelfde geldt voor je status-updates.

Spreek dus de taal van je netwerk, dat maakt de communicatie wel zo eenvoudig.  

7 - Oh kom er eens kijken ...

Mijn LinkedIN account? Oh dat heb ik wel maar kijk in nooit op! Waarom vraag je? Jaaaa… Uhhhh …. Geen tijd voor … ben echt veel te druk….Zo werkt Sociaal Netwerken niet. Netwerken is net werk. Geef het dus wat aandacht en tijd, anders kan je net zo goed je account deleten. (zie punt 3 voor de URL).

Geen tijd? Wat een Onzin! De gemiddelde Nederlandse werknemer besteedt 2 uur per dag aan het lezen en beantwoorden van e-Mail. Daar kan je beste eens een kwartiertje van pikken. Social Surf eens door je netwerk heen. Zie wie er verhuisd is van baan, complimenteer die oud collega met haar nieuwe foto en lees vooral het interessante nieuws dat je netwerk met je deelt. Vroeger las je wellicht de krant tijdens een kop koffie. Ga nu met je tablet op schoot zitten en veeg door de LinkedIN app. Daar word je wijzer van en ben je tenminste bij de tijd.

 

8 - We hebben een clubje opgericht …

Netwerken doe je nooit alleen. Als je optimaal kennis wil delen en vergaren kan je niet zonder de groepen in LinkedIN. Hier vind je alles over ieder onderwerp verzameld en gedeeld door gelijk gestemden. Blijf dan ook niet als een muurbloempje aan de kant zitten maar dans mee. Word lid van de groepen die in jouw interessegebied liggen en maak contact met mensen die je anders nooit had ontmoet. Reageer op de lopende discussies en open er zelf eens 1. En ervaar dat je connectie legt met mensen die je waarschijnlijk anders nooit had ontmoet. Zelf heb ik al heel wat succesvolle IRL afspraken kunnen maken op deze manier.

social networking for business

 

 

9 - Laat iets van je horen

Het eerste wat LinkedIN aan je vraagt als je je pagina opent is : "Share an update …"

Maar waarom doe je dat dan niet? Sta je op die netwerkborrel ook alleen in een hoekje van de nootjes te knabbelen, of knoop je een gesprek aan?

Schermafbeelding 2013-12-09 om 10.06.45

Al je activiteiten zijn (indien goed ingesteld) zichtbaar voor je netwerk en je toekomstige relaties op je profiel. Het is wel erg kaal als daar alleen dat nieuwe contact van 3 maanden geleden bij staat en je verder stil bent gebleven. Maak daarom zo nu en dan eens wat lawaai en laat van je horen. Niets te melden? Dat kan niet. Je hebt vast wel een interessant artikel gelezen de laatste week dat je met je relaties kan delen. Of lees je geen vakbladen en websites? Dan heb je een ander probleem vrees ik …

 

10 - Iets te veel van het goede

Delen en netwerken is geweldig, maar je kan het ook overdrijven. LinkedIN is geen Twitter dus houd het wel een beetje in de perken. Elke 30 minuten een update kan behoorlijk irritant worden en voor je het weet ben jij die wasmiddelenfabrikant tijdens de commercials die iedereen bij voorbaat wegzapt. Hou het daarom om zakelijk en binnen de perken. Kies je momenten waarop je een bericht plaatst en overdrijf het niet.

3 a 4 updates per week is een mooi gemiddelde. Zo blijf je Top of Mind bij je netwerk zonder je zelf te overschreeuwen.

 

 

Social Share Buttons

primi sui motori con e-max.it

Lees direct de beste blogs

Contact

Telefoon: +31 615013936
Mail: info@lawaaimaker.nl
Twitter: @RichardBordes
LinkedIn: Richard Bordes
         Richard Bordes blogt ook op:

Richard Bordes 42Bis

 

Partners

iMonitoring logo

Create If

HeliviewPMS2

Logo Los TopM

Nieuwsbrief

Ook de Blogs en mijn Nieuws in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in!
Please wait