Blogger2 Banner

calatravahoofddorp

De Gemeente waar ik woon is iets meer dan 150 jaar geleden onttrokken aan het water onder de slogan Graan voor Visch. De Waterwolf die het land eromheen opslokte moest worden gestopt dus met moderne stoomgemalen werd de bodem van de polder blootgelegd. Noeste arbeid en hard werken hebben de “Waterwolf” verdreven en bieden nu bijna 150.000 inwoners een huis en werk.

Boeren uit het hele land zetten hier hun boerderijen zoals zij die ook thuis bouwden en gaven het kale landschap haar aangezicht. De landerijen verdwijnen nu en maken plaats voor grote wijken met weer nieuwe bewoners . Akkerland wordt tuintjes, suikerbieten maken plaats voor hortensia’s . Waar eerst schepen zonken, landt nu praktisch elke minuut een vliegtuig en passeren meer dan 51 miljoen passagiers jaarlijks de gates. U begrijpt, er wordt hier nog best geld verdiend in de buurt. En waar het verdiend wordt zal het ook rollen. Maar of dat altijd even wijs gebeurt, is wel de grote vraag.....

Zo zijn wij met zijn allen de eigenaar van 3, op afstand, prachtige witte tuibruggen met de klinkende namen, Luit, Citer en Harp. Ontworpen door de wereldberoemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Gebudgetteerd voor 16,4 miljoen Euro die bij oplevering, en wie had dat nu kunnen bedenken, toch uitkomen op een slordige 29 miljoen. Maar ja… dan heb je ook wat … of niet. Helaas. De Spaanse bruggen bleken toch niet helemaal bestand tegen de straffe vochtige winden in de polder, want 4 jaar na ingebruikname bleek de boel weg te roesten. Ach… een opknapbeurtje van 5 miljoen zou de kunstwerken wel weer kunnen optuigen. Nu weer zes jaar later is men daar nog mee bezig en kan ik nergens meer terugvinden hoeveel geld er nu in de Hoofdvaart is gedonderd. Al maanden zijn er mannetjes op de brug aan de slag en worden wegen te pas en te onpas hiervoor afgesloten.

Toch heeft men hiervan niet geleerd. Met veel bombarie heeft men de beslissing genomen om bij mij om de hoek een “Huis van de Sport” te laten bouwen. Budget 40 miljoen. En ik zet er met een gerust hart een fles whisky op dat we dat met minimaal 20 gaan overschrijden voordat de eerste zwemmer een baantje kan trekken. Overigens heeft men extra geld uitgetrokken om één van de vier (?!) zwembaden speciaal in te richten voor het synchroon zwemmen met o.a. onderwater vensters voor de coaches. Want twee (?!) aardige meisjes uit de polder willen naar de Olympische Spelen. Jammer alleen dat het NOC/NSF besloten heeft dat Nederland geen enkele kans maakt op medailles in deze discipline en dit dus niet langer ondersteunt. Weer geld in het water gegooid dus.

En om de bouwsector nog verder te stimuleren is er vorig week aan de ander kant van de weg de eerste paal geslagen voor de lokale honkbalvereniging. Niet alleen een gezellige kantine maar ook een heus stadion dat, voor het geval dat er in de toekomst heel misschien een Amerikaans baseball team de weg naar de polder per ongeluk vindt, kan worden uitgebreid tot 30.000 zitplaatsen?? (grofweg meer dan een halve Amsterdam Arena). De Gemeente heeft gelukkig wel geleerd … en dus geen budget afgegeven voor dit plan.

Ik vertrouw erop dat u geschokt bent door dit relaas en denkt dat dit echt bezopen is om zo met het belastinggeld om te springen van de burger. Toch vrees ik dat dit soort Geldwolven gedrag niet beperkt is tot mijn gemeente en haar bouwprojecten. Ook bij de bouw van ICT oplossingen loopt het op dezelfde manier uit de klauwen. Er worden nog steeds systemen (lees bruggen) ontwikkeld die niemand gevraagd heeft en die al op hun pijlers staan te wankelen bij de eerste ingebruikname. Functionaliteiten (lees onderwater ruitjes) die gewoonweg onzinnig zijn en dat voor doeleinden (lees 30.000 stoeltjes) die morgen al weer vergeten zijn. Natuurlijk zijn daar (IT) bouwers die er lekker aan verdienen en hun economie wordt dan prima gestimuleerd. Maar dat kan toch niet de betekenis van "de Gemeente" zijn?

Waterwolven (lees Geldwolven) moeten gewoon worden drooggepompt, moet je eens kijken wat er dan ineens echt bezuinigd kan worden.

{backbutton}

Social Share Buttons

primi sui motori con e-max.it

Lees direct de beste blogs

Contact

Telefoon: +31 615013936
Mail: info@lawaaimaker.nl
Twitter: @RichardBordes
LinkedIn: Richard Bordes
         Richard Bordes blogt ook op:

Richard Bordes 42Bis

 

Partners

iMonitoring logo

Create If

HeliviewPMS2

Logo Los TopM

Nieuwsbrief

Ook de Blogs en mijn Nieuws in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in!
Please wait